• Geneeskundige verklaring

 • Hoe werkt het?

  1

  Wilt u een geneeskundige verklaring?

  Uw eigen huisarts kan geen medische verklaring voor u maken.

  2

  Bij een onafhankelijke arts

  Deze verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts

  3

  Meer informatie

  De landelijke afspraken van artsen hierover kunt u hier nalezen.

 • Extra informatie over Geneeskundige verklaring

  Waarom geven wij geen “geneeskundige verklaring” af?

   

  Een geneeskundige verklaring is een (schriftelijke) verklaring van een arts, over een patiënt die onder behandeling staat of stond van deze arts. In zo’n verklaring geeft de arts een op medische gegevens gebaseerd waardeoordeel over de patiënt en diens gezondheidstoestand.

   

  De KNMG adviseert behandelend artsen om geen geneeskundige verklaringen af te geven over eigen patiënten. Wel mag een behandelend arts, met toestemming van de patiënt, feitelijke medische informatie verstrekken.

   

  Uw eigen huisarts mag dus geen uitspraken doen over de volgende zaken; is iemand in staat om te werken, een auto te besturen, naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen, is terecht een geboekte reis geannuleerd of heeft iemand recht op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte?

   

  Dergelijke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts (dus niet de “eigen” huisarts). Zo’n arts kan een eigen beoordeling maken van uw situatie. Indien dat nodig is, kan die arts met uw toestemming, extra informatie opvragen bij uw behandelend arts(-en).

   

  De uitgebreide informatie kunt u hier bekijken.

  Hier staan ook formulieren die u kunt uitprinten en aan uw werkgever, school of reisorganisatie kunt geven.