Vanaf 1 december, moet iedereen verplicht een mondkapje dragen in openbare gebouwen. Bijvoorbeeld in winkels, stations, luchthavens of de bibliotheek (en ook in de huisartsenpraktijk). Dit geldt in principe ook voor mensen met een ziekte of beperking. Maar wat als je niet in staat bent een mondkapje te dragen of op te zetten?

Bij uitzonderingen valt te denken aan mensen met een ernstige longaandoening. Of mensen die niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten, bijvoorbeeld door een aandoening in het gezicht. Of wanneer iemand erg in de war raakt door het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld wegens een verstandelijke beperking of psychische aandoening.

Door de huisartsen is landelijk afgesproken dat de zij hiervoor geen verklaringen gaan en moeten afgeven. Als patiënt kunt u zelf verklaren dat u onder de uitzonderingsregel valt. Daar is geen artsenverklaring voor nodig. U kunt hiervoor het volgende kaartje gebruiken https://www.vilans.nl/vilans/media/documents/files/uitzonderingskaart-mondkapjes.pdf

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK